Fördelarna med grönt te

Fördelarna med grönt te

Grönt te koffein

Grönt te började användas inom traditionell kinesisk medicin redan för över 4000 år sedan. Det togs mot smärta, huvudvärk, magbesvär och till och med depression. På senare tid har man också upptäckt att det skyddar mot vissa cancerformer, högt blodtryck och kolesterol samt att det gynnar viktnedgång.

Men precis som alla mediciner kan det ha biverkningar. Grönt te är visserligen harmlöst, men några få nackdelar finns det. Den främsta av dessa är koffeinet. Det gröna har lägre koffeinhalt än svart, men likväl kan den låga halten innebära obehag för den som är extra koffeinkänslig. De vanligaste är rastlöshet, hjärtklappning och sömnsvårigheter.

Hur mycket koffein innehåller det?

En vanlig kopp kaffe har som regel ca 100 mg koffein. Motsvarande kopp grönt te har 20-25 mg. Detta klarar de flesta. Problemet är dock att man behöver få i sig 2-5 koppar grönt te för att få dra nytta av fördelarna med det.

Koffeinfritt te då?

Tyvärr är inte heller detta någon lösning. När koffeinet tas bort försvinner även vissa av teets hälsofördelar. Ibland används också kemiska metoder för att avlägsna koffeinet och dessa kan finnas kvar som rester bland bladen.

Så hur får man bäst i sig teets nyttiga ämnen?

Ett sätt är att ta teet som tillskott, i form av kapslar. Då kan man fullt ut dra nytta av alla fördelar men slipper nackdelarna.

Så grönt te finns alltså för alla. Om du tål koffein, drick det. Om inte, svälj det i kapselform tillsammans med apelsinjuicen om morgonen.